Výroba stromků

image V průběhu naší modelářské práce, jak soukromé, tak i v kroužku, stále narážíme na potřebu velkého množství stromků. Samozřejmě existují komerční varianty listnáčů i jehličnanů v různé kvalitě, ale z didaktických, finančních a hlavně estetických důvodů pokračujeme v testování dalších a dalších technologií.
Specifikem kroužkové tvorby je potřeba netoxických materiálů, eliminace technologických přestávek a samozřejmě cena vstupů úměrná množství nepovedených výrobků a vznikajícího odpadu.

imageMůj poslední pokus spočívá v použití 3D tištěných kmenů v kombinaci listoví z probarveného molitanového rouna.
Použil jsem pět druhů volně dostupných modelů stromů (dead tree). Některé v plné výšce, ale osvědčilo se též tisk přerušit kousek nad prvním rozvětvením. Za podstatné považuju zapnutí organických tiskových podpěr převislých částí, které po odlámání využívám jako další kmeny.

imageDo vytištěných kmenů zalepíme tavkou půlky bambusových párátek, což vyřeší držení při barvení i upevnění do terénu. Natření první série se ujala zkušená výtvarnice, přičemž barevné odstíny korespondují se zamýšleným druhem stromu.
Koruny vznikly slepením kousků naškubaného rouna z produkce firmy Mobe, která s naším kroužkem dlouhodobě spolupracuje. Při tom v závislosti na habitu vrstvíme materiál horizontálně, vertikálně nebo přichycujeme v trsech k větvím.

imageLepení je v podstatě největší slabinou celého postupu. Vhodná lepidla (mnitka univerzál, UHU, Tessa,...) jsou jednak vcelku drahá, kroužkové děti je obvykle předávkují, dlouho vysychají a hlavně oblemcají vše okolo. Na štěstí po zaschnutí lze "nitě" snadno obrat.
3D tisk z PLA je časově náročný, ale probíhá automaticky. Vylámání a očištění výtisků nějakou chvíli zabere, ale rozpočítáno na kusy je to v pohodě. Velkým pomocníkem je horkovzduška nebo fén, který zbaví povrch kmenů chloupků a nerovností a umožní dotvarování.